Dirigent

Dirigent

MIRJAM SPOELMAN

Mirjam Spoelman studeerde, naast schoolmuziek, koordirectie bij Kees Stolwijk aan het Twents Conservatorium. Tijdens deze studie is zij assistent-dirigent geweest bij het Nijmeegs Studentenkoor, Toonkunst Amersfoort, Toonkunst Enschede en het Twents Vrouwenkoor.

Mirjam is dirigent van vier regionale koren; drie gemengde en een vrouwenkamerkoor.

Zij is een bevlogen koordirigent, bij wie het behalen van het maximaal haalbare met de koren, gebaseerd op zangtechniek, muzikaliteit en het plezier in zingen voor de leden, haar belangrijkste doelen zijn. Vanuit haar jarenlange zang- en directie- ervaring is haar specialisme het optimaliseren van de koorklank, middels stemvorming, en het naar boven halen van het beste watde leden kunnen geven.

Haar repertoirekeuze is gevarieerd en is gebaseerd op de mogelijkheden van het koor. Voor de benodigde begeleiding heeft zij regelmatig samengewerkt met diverse instrumentalisten en orkesten, zoals het Twents Kamerorkest en het Project Orkest Twente. Voor de beschikbare solopartijen geeft zij beginnende talenten de mogelijkheid zich aan een breder publiek te presenteren.

Na jarenlang werkzaam te zijn geweest als muziektherapeute en als muziekdocente bij de Muziekschool Twente, waar zij, naast het verzorgen van cursussen koorscholing en stemvorming, ook het kinderkoor onder haar hoede had, is zij vakdocent muziek. Daarnaast verzorgt zij de door haarzelf ontwikkelde en opgezette, cursussen koorscholing en stemvorming “Zingen is Gezond”, voor de beginnende en gevorderde koorzangers.

Als alt zingt zij op projectbasis, bij Consensus Vocalis, waarbij zij heeft gezongen onder dirigenten als Jaap van Zweden, Ed Spanjaard, Jan Willem de Vriend en natuurlijk Klaas Stok.

Als soliste heeft zij aan diverse uitvoeringen haar medewerking verleend, onder andere diverse Bach cantates, de “Krönungsmesse” van Mozart, “Cantate de Noël” van Saint-Saëns en “Jésus, là, es-tu?” een cantate van Marcel Landowski voor vrouwenkoor en alt.

Sinds januari 2017 is Mirjam de enthousiaste dirigente van Onze Stem!